top of page

Kolem kolem

Jirka

15. 3. 2024

Jste milovníky cyklistiky a toužíte si prohlédnout krajinu horáckých hvozdů ze sedla svého kola? Pak je okolí

Samoty u Čížků a Kamenice u Jihlavy ideálním místem právě pro vás.

Rychlotrasa kolem Samoty

První tip na cyklovýlet naleznete na obrázku vedle. Stejně tak, jako u zmiňovaných pěších výletů se vydáte rovně lesní cestou, kde můžete buď jet na kole, nebo kolo vést a pak nastoupit za necelých 500 metrů na již několikrát zmiňované štěrkové cestě, která je zpevněná. Vydáte se po ní doleva a za několik minut dojedete na komunikaci pro motoristy. Z tohoto důvodu upozorňujeme na bezpečnostní hledisko, abyste neza- pomněli na všechny bezpečnostní prvky, které je

na pozemních komunikacích bezpodmínečně nutné mít. Po silnici se vydáte doleva a za několik set metrů narazíte na příjezdovou cestu k Samotě. Tento krátký okruh snadno absolvujete i s dětmi.

Pokud chcete na kole projet delší trasu, doporučujeme vyrazit do méně vzdáleného městečka Luka nad Jihlavou.

Dostanete se do Kamenice, nejblíže vzdálené vesniceod Samoty a poté přes Bítovčice do Luk nad Jihlavou.Jedná se o trasu modře znázorněnou na obrázku. Druhávarianta je o něco delší, ta je na obrázku znázorněnajako šedě vyznačená trasa. Naše doporučení je napří-klad jet modrou trasu tam, šedou trasu zpět a naopak. Ať si zvolíte jakoukoliv variantu, počítejte s tím, že celoucestu pojedete po pozemní komunikaci pro motoristy,a tomu by měla odpovídat bezpečnostní výbava na kolo.Luka nad Jihlavou je menší, malebnou obcí s krásnýmnáměstím, kde rozhodně doporučujeme navštívit restauraci Kolnička, anebo se osvěžit dobrou zmrzlinou.

Cyklovýlet je okruh kolem řeky Jihlavy

Na své si přijdou milovníci rovin i lehce kopcovitého terénu přes městečko Kouty, které je mimo jiné prosla- vené svým ski areálem. Okruh, který začíná i končína Samotě u Čížků je dlouhý necelých 28 km a na kole vám zabere přibližně dvě hodiny. Pro lepší představu přikládáme obrázek.

bottom of page