top of page

Procházky v okolí

Jiří

15. 3. 2024

Prvním z našich tipů je cesta k pramenu říčky Kamenička.

Od brány, tedy přesněji řečeno výjezduze Samoty se vydejte rovně po lesní cestě, která je z počátku mírně neudržovaná. Nenechte se odradit, neboť za necelého půl kilometru dojdete k vyštěrkované cestě, po které se dáte doleva. Po necelém kilometru se dáte ostře doprava a hned ostře doleva. Po pár metrech narazíte na pramen říčky Kameničky (bod č. 4). Tento bod naleznete i na mapy.cz. Zpět na Sa- motu se můžete vrátit buď po stejné cestě, nebo po vyznačené lesní cestě, kterou vidítena obrázku níže. Tato okružní cesta vám zabere necelou hodinu.

Druhý tip na výlet je o něco delší. Jedná se zhruba o okruh v délce 5 km, který vám zabere přibližně hodinu a půl.

Cílem cesty je Panský kopec, který se nachází668 m n. m. Stejně jako v případě výletu k pramenu říčky Kamenička, se rovně ze Samoty dostanete na vyštěrkovanou cestu. Na rozdíl od první varianty se vydáte po cestě doleva. Cesta je mírně do kopce a jakmile po vyštěrkované cestě dorazíte do bodu 5, napojíte se na lesní cestu, která vás přes Panský kopec přivede zpět na vyštěrkovanou cestu(bod 11). Odtud se vydáte doleva a stejnou trasou, jako při cestě na výlet, dorazíte zpět na Samotu. Pro lepší představu trasa zobrazena na obrázku vpravo.

 Pokud vás zaujal první tip na výlet k pramenu říčky Kamenička, ale chtěli byste se podí- vat ještě dál, máme pro vás tip na výšlap ke studánce pramenu říčky Kamenička.

Studánka je na obrázku níže označena bodem 4 a naleznete ji také jako bod na mapy.cz. Na vy- cházku se dostanete stejně jako v předchozích dvou případech lesní cestou rovně od Samotyna cestu štěrkovou. Vydáte se doleva, až do bodu 3, kde odbočíte znovu doleva na lesní cestu, kterou se dostanete ke studánce. Poté budete pokračovat lesní cestou, která vás zavede na štěrkovou cestu (bod 6). Po ní se dostanete níže do bodu 2, kde se po odbočení doprava dostanete po lesní cestě zpět na Samotu.

Dalším tipem na krásný, ale delší výlet, je k zámečku, penzionu Waldsteinovo zátiší.

Můžete si vybrat buď kratší variantu – na štěrkové cestě se vydáte doprava, kde po štěrkové cestě dorazíte přímok zámečku. Nebo můžete zvolit delší variantu – na štěrkové cestě se dáte doleva, kde asi po někoi stech metrech odbo- číte na kopci na lesní cestu doprava, která vás provede kolem hájovny „U Buku“ a dovede až k zámečku v Zátiší, kde můžete po štěrkové cestě pokračovat zpět nahoru

k Samotě. Celý okruh vám zabere zhruba více jak dvě hodiny a v nohách budete mít necelých 8 km. Ale příjemně znavené nohy únavou rozhodně stojí za tento výlet.

bottom of page